Κινητό Τηλέφωνο και Καλοί Τρόποι : 10 Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς και Κοινού Νου
Οι κανόνες του σαβουάρ βιβρ χρήσης του κινητού τηλεφώνου υπαγορεύονται από τον κοινό νου δηλαδή την ανάγκη για διακριτικότητα, σεβασμό, αλλά και ασφάλεια.
Και στην περίπτωση χρήσης του κινητού τηλεφώνου το σαβουάρ βιβρ δεν είναι τίποτε άλλο από τον χρυσό κανόνα της ευγένειας: μην κάνετε στους άλλους αυτό που δεν θέλετε να κάνουν σε εσάς. Υπ'αυτήν την έννοια, οι κανόνες του σαβουάρ βιβρ χρήσης του κινητού τηλεφώνου υπαγορεύονται από τον κοινό νου δηλαδή την ανάγκη για διακριτικότητα, σεβασμό, αλλά και ασφάλεια.
- Το πρόσωπο που βρίσκεται μαζί μας τη δεδομένη στιγμή έχει απόλυτη προτεραιότητα και αξίζει την προσοχή σας. Είναι αγένεια να αφήνουμε το άτομο που είναι μαζί μας να ασθάνεται λιγότερο σημαντικό από οποιονδήποτε βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής.
- Όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, κρατάμε τα προσωπικά μας θέματα ιδιωτικά. Κανείς δεν θέλει να ακούσει τις πιο προσωπικές πτυχές της ζωής μας.
- Μιλάμε χαμηλόφωνα. Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι πιο ενοχλητικό από το να ακούτε τη δυνατή, θορυβώδη, συζήτηση κάποιου;
- Σεβόμαστε τον προσωπικό χώρο των άλλων. Όταν πρέπει να μιλήσουμε στο κινητό, απομακρυνόμαστε σε απόσταση αρκετή να εξασφαλίσει κάποια ιδιωτικότητα και να μην υποχρεώσουμε τους άλλους να ακούνε τη συνομιλία μας. Σε κλειστούς χώρους, όπως το ασανσέρ ή περιμένοντας στην ουρά, δεν "παγιδεύουμε" τους ανθρώπους στην προσωπική μας σφαίρα, και δεν τους υποχρεώνουμε να ακούνε τις συζητήσεις μας στο τηλεφωνο. Αν πρέπει να μιλησουμε, τότε είμαστε διακρικτικοί και σύντομοι.
- Ενημερώνουμε πάντα ότι έχουμε τον άλλον σε ανοιχτή ακρόαση. Είναι δίκαιο για τον άλλον, διακριτικό και αποτρέπουμε τυχόν στιγμές αμηχανίας, ή ακόμη πιο δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις.
- Κλείνουμε εντελώς το τηλέφωνό ή τουλάχιστον το βάζουμε στο αθόρυβο ή λειτουργια πτήσης σε κάποιους χώρους ή κοινωνικές περιστάσεις, όπως στην εκκλησία την ώρα της λειτουργίας, σε γάμους ή κηδείες, σε μουσεία, στον κινηματογράφο και θέατρο, και άλλους δημόσιους χώρους.
- Είμαστε προσεκτικοί με τους πρωτότυπους ή ιδιαίτερους ήχους κλήσης και χρησιμοποιούμε συχνά τη λειτουργία δόνησης. Δεν θέλουν όλοι να ακούνε την τελευταία μουσική επιτυχία ή άλλους περίεργους ήχους ενώ εμείς ψάχνουμε το τηλέφωνό σας.
- Όταν οδηγούμε, περιορίζουμε τις κλήσεις στο ελάχιστο. Για την ασφάλειά μας, αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το τηλέφωνό μας για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την οδήγηση, σταματάμε στην άκρη και συνεχίζουμε αφού τελειώσουμε τη συνομιλία.
- Χρησιμοποιούμε ακουστικά όταν χρειάζεται για να μην ενοχλούμε τους άλλους. Αλλά ας μην κάνουμε τα ακουστικά το απαραίτητο αξεσουάρ μας. Πρώτον δηλώνει απομόνωση, απόσυρση και αποκλεισμό των άλλων. Δεύτερον, μπορεί να μην ακούνε οι άλλοι τι λέγεται από την άλλη άκρη της σύνδεσης, εμείς όμως ακουγόμαστε και συχνά πολύ δυνατά, δίνοντας μια πολύ περίεργη έως κακόγουστα αστεία εικόνα ανθρώπου που ... μιλάει μόνος του.
- Χρησιμοποιούμε τις λειτουργίες του τηλεφώνου μας, όπως τον τηλεφωνητή, την αναγνώριση κλήσης και την αποστολή μηνυμάτων κειμένου. Έτσι, δεν χάνουμε σημαντικές κλήσεις και μηνύματα και μπορούμε να στείλουμε ένα σύντομο μήνυμα χωρίς να διακόψουμε τον συνομιλητή μας.
Όχι μόνο εφαρμόζουμε αυτές τις αρχές σε ό,τι αφορά στη χρήση κινητού αλλά μοιραζόμαστε με τους άλλους την κεντρική ιδέα, τον λόγο γιατί το κάνουμε: γιατί η ζωή είναι εδώ, τώρα, στη στιγμή που μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που βρίσκονται μαζί μας και αυτοί είναι πιο σημαντικοί από μια οθόνη. Γιατί, για να συνδεθούμε με τους ανθρώπους, χρειάζεται να μπορούμε να αποσυνδεθούμε πραγματικά - και ψυχολογικά - από την συσκευή που έχουμε πάντα μαζί μας. Γιατί, στην ουσία, δίνουμε έτσι στους άλλους τον χώρο, την αξία και τον σεβασμό που περιμένουμε κι εμείς από εκείνους. Ζητήστε τους να κάνουν το ίδιο.
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε περισσότερο περιεχόμενο σαν κι αυτό
Related

