Το Παιχνίδι της Καλής Ζωής

Από την αυγή της ανθρώπινης συνείδησης και λογικής σκέψης, η αναζήτηση ενός καθολικά αποδεκτού ορισμού της ευτυχίας έχει απασχολήσει το μυαλό πολλών. Φαίνεται, όμως, πως παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμη τον κανόνα της ευτυχίας, τόσο συγκεκριμένο και αδιαμφισβήτητο. που θα μας έκανε όλους ευτυχισμένους. Επειδή η ευτυχία είναι τόσο υποκειμενική, δεν μπορούμε ποτέ να συμφωνήσουμε σε μια ενιαία κατανόησή αυτής.

Τι κάνει την ζωή καλή;

Ωστόσο, υπάρχει ένας κανόνας που βασίζεται στην ανθρώπινη εμπειρία. Ο πρακτικός τρόπος για να ορίσετε την ευτυχία είναι να κάνετε μια λίστα με αυτά που φέρνουν χαρά και ευτυχία στη ζωή. Τι ακριβώς υπάρχει στη λίστα σας; Πιστεύω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε στα θεμελιώδη, είτε είναι στοιχειώδη, συγκεκριμένα ή γενικότερα: Με τυχαία σειρά, ξεκινώντας από τις πιο βασικές, ενστικτώδεις ανάγκες κάθε ανθρώπου και προχωρώντας σε περισσότερα θα αναφερω:

αγάπη και στοργή καλή υγεία
καλές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους
κοινωνική αποδοχή και αναγνώριση
ασφάλεια
οικονομική ανεξαρτησία - πλούτη
μια καθαρή συνείδηση ​​που σας επιτρέπει να κοιμάστε ήσυχοι
ηθική συμπεριφορά
αίσθηση σκοπού ευγνωμοσύνη

και τόσα άλλα σημαντικά που μπορείτε να προσθέσετε.

Τι κάνει την ζωή όχι καλή ;

Τώρα ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια λίστα με αυτά που κάνουν τη ζωή κακή. Θα ήταν λίγο πολύ η λίστα με τα αρνητικά σας κάπως έτσι;

▪️κακή υγεία, χρόνιες παθήσεις ▪️έλλειψη αγάπης
▪️μοναξιά
▪️κατάθλιψη
▪️φτώχεια
▪️οικονομική εξάρτηση
▪️ανεργία
▪️ναρκωτικά (χρήση, κατάχρηση, εθισμός)
▪️αλκοολισμός
▪️αυτοκαταστροφικές συνήθειες (π.χ. τζόγος κ.λπ.)
▪️έλλειψη αίσθηση σκοπού, ▪️έλλειψη στόχων
▪️χρόνιο στρες
▪️κοινωνική απόρριψη
▪️θυμός
▪️ζήλεια
▪️πικρία

και ούτω καθεξής... συμπληρώστε ό,τι θέλετε.

Θα παρατηρήσετε ότι η λίστα με τα αρνητικά που κάνουν τη ζωή αναμφισβήτητα δύσκολη είναι πιο λεπτομερής και συγκεκριμένη, καθιστώντας την ευκολότερη την κατανόηση.

Μπορεί να μην συμφωνούμε όλοι ότι μια υγιής σχέση με την οικογένεια και τους φίλους είναι απαραίτητη για την ευτυχία, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε τι είναι η μοναξιά και θα έλεγα ότι σχεδόν κανείς δεν θα συμπεριελάμβανε τη μοναξιά ή, ας πούμε, τη φτώχεια στα απαραίτητα για μια καλή ζωή.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή;

Παρακαλώ, ορίστε την ευτυχία για άλλη μια φορά, και σίγουρα θα την αποκτήσετε. Μπορείτε να το κάνετε? Τι είναι πιο εύκολο για εσάς, να ορίσετε με ακρίβεια τι κάνει μια καλή ζωή ή ίσως να ορίσετε ακριβώς τι κάνει τη ζωή όχι καλή;

Σε πολλές περιπτώσεις, η αρνητική σκέψη (δηλώνει τι δεν είναι κάτι) είναι πιο αποτελεσματική για την εξαγωγή συμπερασμάτων ή στην προσπάθεια να ορίσουμε αφηρημένες έννοιες .

Στην επιδίωξη της ευτυχίας, λοιπόν, μάλλον είναι ευκολότερο και πιο πρακτικό να αποφασίσουμε τι είναι αυτό που κάνει μια ευτυχισμένη ζωή δύσκολη, αν όχι αδύνατη, και, επομένως, να το αποφεύγουμε παρά να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που εξασφαλίζει την ευτυχία.

Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να εξασφαλίσουμε καλή υγεία ή αγάπη, ωστόσο γνωρίζουμε ότι η κακοποίηση, η μοναξιά ή η κατάθλιψη, οι εξαρτήσεις, και τα αρνητικά συναισθήματα δεν έχουν τίποτα το υγιές ούτε και αγαπησιάρικο για τους άλλους και σαφώς ούτε και και τον εαυτό μας.

Ομοίως, μπορεί ο καθένας να κατανοεί διαφορετικά τη ασφάλεια ή την ευγνωμοσύνη ή ακόμη και τον ορισμό του πλούτου, αλλά όλοι, φαντάζομαι, συμφωνούμε ότι η ανέχεια, η ανεργία ή ο τζόγος ή ο φθόνος δεν είναι ορισμοί ή στοιχεία ασφάλειας, πλούτου ή χαράς και του ευ ζην γενικά .

Με απλά λόγια, μπορεί να μην ξέρουμε τι να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ένα εισιτήριο για την ευτυχία, αλλά σίγουρα ξέρουμε τι να μην κάνουμε ή ποια διαδρομή να μην ακολουθήσουμε, η οποία μετά βεβαιότητας οδηγεί σε δυστυχία.

Η επιδίωξη της ευτυχίας, υπό μία έννοια τουλάχιστον, αφορά λιγότερο στο να κάνουμε το σωστό ( που σαφώς πρέπει να προσπαθούμε να το κάνουμε) και περισσότερο στο να αποφεύγουμε όλα τα προβλήματα , τις παγίδες και περιστάσεις της ζωής που κατά κανόνα οδηγούν στη δυστυχία.

Η εστίαση στο αρνητικό σε αυτήν την περίπτωση είναι, μάλλον, το πιο έξυπνο που μπορούμε να κάνουμε .

Ο κύκλος της ευτυχίας

Ο Ρολφ Ντομπέλι (Rolf Dobelli) στο βιβλίο του Η Τέχνη της Καλής Ζωής μας προτρέπει να παίξουμε το εξής παιχνίδι: φανταστείτε ότι έχετε έναν κύκλο μπροστά σας. Λέγεται «καλή ζωή». Μέσα στον κύκλο σας ζητείται να βάλετε όλα όσα πιστεύετε ότι θα σας κάνουν ευτυχισμένους. Λοιπόν, υποθέτω ότι αντλείτε από τη λίστα των θετικών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Εάν, κατά λάθος ή από αμέλεια, συμπεριλάβετε κάτι από τη λίστα των αρνητικών στον κύκλο της ευτυχίας, κανένα — όσο πολύ κι αν διαθέτετε — από τα θετικά δεν μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή. Το να ρίξετε τον αλκοολισμό ή τον εθισμό στα ναρκωτικά, για παράδειγμα, στον κύκλο της ευτυχίας σας είναι μακράν ο πιο σίγουρος δρόμος προς την αυτοκαταστροφή και τον πόνο. Εάν αφήσετε την πικρία, το άγχος ή τον θυμό να διεισδύσουν στον κύκλο της ευτυχίας, εξαλείφετε αυτόματα κάθε πιθανότητα αγάπης, ασφάλειας και αυτοεκτίμησης.

Προφανώς, ενώ η λίστα των θετικών δεν μπορεί με σιγουριά να εξασφαλίσει μια ευτυχισμένη ζωή, είναι η λίστα με τα αρνητικά, όλα ή κάποιο από αυτά, που με βεβαιότητα ελαχιστοποιούν, για να μη πω αποκλείουν οποιαδήποτε προοπτική της.

Αλλά ας αντιστρέψουμε το σκεπτικό μας σχετικά με το παιχνίδι του κύκλου. Θεωρήστε τη ζωή ως έναν κύκλο που περιέχει όλες τις πιθανότητες. Αυτή τη φορά, καλείστε να αφαιρέσετε από τον κύκλο οτιδήποτε πιστεύετε ότι συμβάλλει στη δυστυχία. Ξεκινήστε να βγάζετε ...ένα ... δύο ... τρία ... Τι αφαιρείτε από τον κύκλο; Είναι η φτώχεια ή πλούτος; Είναι μήπως η κοινωνική θέση ή οικογενειακή αγάπη; Φιλία ή φθόνος; Ίσως μια ήσυχη συνείδηση ​​ή έλλειψη ύπνου; Καταλαβαίνετε την ιδέα. Στοιχηματίζω ότι κάνατε απολύτως το σωστό αφαιρώντας όλες τις μεταβλητές, τα προβλήματα και τις καταστάσεις που κάνουν πάντα μια καλή ζωή δύσκολη.

Ρίξτε λοιπόν μια καλή ματιά στο σωρό των αρνητικών που έχετε επιλέξει να αφαιρέσετε από τον κύκλο της δικής σας ευτυχίας και βάλτε τα δυνατά σας για να μην τα αφήσετε ποτέ να (ξανά)μπούν στη ζωή σας. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπετε στην πραγματικότητα όλα τα θετικά της λίστας να λειτουργήσουν υπέρ σας και να κάνετε τη ζωή σας όσο το δυνατόν καλύτερη.

Καλά όλα αυτά , αλλά, βέβαια, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι αυτό που μπορούμε να εξαλείψουμε από τη ζωή μας είναι όλα τα αρνητικά που μπορούμε να επιλέξουμε, να βιώσουμε, να νιώσουμε, να δημιουργήσουμε ή να απορρίψουμε. Δεν έχουμε λόγο ούτε και επιλογή για ό,τι είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας. Τότε όμως, και το να ανησυχούμε υπερβολικά για τόσα και τόσα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε δεν είναι παρά σπατάλη καλής ενέργειας, χρόνου, ακόμη και ευτυχίας.

Είμαστε, ωστόσο, υπεύθυνοι για ό,τι έχουμε στα χέρια μας και ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε. Γι'αυτό, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ενώ είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε τις επιλογές μας, δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τις συνέπειες των επιλογών μας. (αχ… αυτή η ευλογία ελεύθερης βούλησης!)

Συμπέρασμα

Τι είναι σοφό και φρόνιμο να κάνετε εφόσον δεν ελέγχετε μεν όλα όσα μπορούν να συμβούν στη ζωή αλλά, όμως, είστε σίγουρα υπεύθυνοι για τις επιλογές που κάνετε ; να αποφεύγετε όλα τα αρνητικά, εκείνα τα κακά που δεν βάλατε ή που αφαιρέσατε από τον "κύκλο της καλής ζωής" που οδηγούν σε βάσανα και ταλαιπωρία . Τα θετικά μπορεί να μην σας προσφέρουν ευτυχία ή να σας εξασφαλίσουν μια υπέροχη ζωή, αλλά ένα είναι σίγουρο: τα αρνητικά, αν δεν αποφευχθούν, κάνουν μια καλή ζωή σχεδόν αδύνατη.


💌

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Μοιραστείτε το με κάποιον φίλο